Nebbiolo
Nebbiolo er ikke den mest udbredte drue i Piemonte, men det er uden tvivl den mest berømte. Dette ikke uden grund, idet Nebbiolo-druen, når den dyrkes på det rigtige sted, af den rigtige vinbonde, kan producere nogle af de mest fantastiske vine i verden. Helt fortjent kaldes Barolo for “Vinens konge”..
Det er i Piemonte – og i særdeleshed – i Barolo- og Barbaresco-områderne, Nebbiolodruen når sine bedste resultater. Det er nemlig sådan, at Nebbiolo er meget afhængig af placering, jordbundsforhold, og klimatiske forhold. Den skal have høj varme om dagen, og helst kombineret med kølighed om natten, især sidst i vækstperioden. Sydvendte skråninger i 300-400 m højde er optimalt. Nebbiolo er desuden meget kræsen hvad angår jordbundsforhold. Den vil helst vokse i kalkholdig jord. Man siger at Nebbiolo er en meget “transparent” drue fordi den i så høj grad lader jorbundsforhold, eller “terroir” skinne igennem i det endelige udtryk. Et faktum som gør at der er så relativt stor forskel på vinene fra de forskellige delområder i det sydlige Piemonte. Nebbiolo er en relativt lille, tykskallet drue. Den har en lang vækstsæson. Springer tidligt ud, og høstes sent, ofte langt hen i oktober. Vinene er særdeles rige på både tannin og syre, hvilket i dårlige årgange eller i ukyndige hænder kan være en voldsom, stram og snerpende oplevelse for munden. Farven er ofte lys. Duft- og smagsnoterne er dels præget af røde bær –hindbær, jordbær, ribs – dels mere krydrede og mineralske elementer som f.eks. kamfer, eukalyptus, lakrids, tobak, orangeskal, men også elementer af blomster – typisk viol og rose. Altså en meget kompleks vin. Som det tit sker, når et vinområde opnår international berømmelse, stiger efterspørgsel og priser. Der sker en voldsom nyplantning i området, hvorved der sendes vin på markedet fremstillet på unge vinstokke, som måske nok overholder de formelle krav til klassifikationen, men som ikke har så meget at gøre med Barolo i traditionel forstand. Synd!! Som alle andre steder i vinverdenen, er der også i det sydlige Piemonte sket en kolossal udvikling. Moderne metoder med korterere macerationstider, temperaturkontrol og lagring på små egefade, udløste nærmest krig i området for år tilbage. “Modernister” mod “Traditionalister”. I dag er der stadigt stædige traditionalister, men mange producenter laver nu vine i forskellige stilarter for at tilpasse sig det lukrative marked for eksklusive vine. I Roero området, som er beliggende lige umiddelbart nord og nordvest for Barolo, produceres Nebbiolovine med klassifikationen Roero DOCG. I Roero, som ligger på den anden side af Tanaro floden, er jordbunden mere sandholdig end i Barolo/Barbaresco, hvilket giver lidt lettere vine. Priserne er ikke helt fulgt med opad, så man opnår ofte et meget gunstigt forhold mellem pris og kvalitet. Vinene kan ofte drikkes lidt yngre end deres berømte fætre fra Barolo og Barbaresco. Vi har i vores sortiment et bredt udvalg af vine på Nebbiolo, spændende fra en frisk Rosè, over en ståltankslagret ung “Langhe Nebbiolo” og til de eksklusive vine fra Roero, Barbaresco og Barolo
|
|||