Barbera

 

Barbera er den mest udbredte drue i Piemonte, idet den udgør mere end halvdelen af hele vinarealet i regionen. Druen menes at have sin oprindelse i Monferrato området, hvor man har optegnelser om druens anvendelse helt tilbage fra det 13. århundrede. I Katedralen i Casale Monferrato er der fundet dokumenter omhandlende lejekontrakter på vinmarker fra perioden 1246-1277. Markerne kunne lejes, såfremt de blev tilplantet med “de bonis vitibus barbexinis”. Senere – i 1799 omtales barbera af Conte Nuvolone som værende i “den højeste kategori af blå sorter”. Efter sangiovese er det den næstmest udbredte drue, når man ser på hele Italien.

Barbera udmærker sig ved at være relativt nem at dyrke. Giver ofte store udbytter og er ikke specielt kræsen i forhold til placering. Druen er af natur rig på frugtsyre og fattig på tannin (garvesyre)
I “gamle dage” var barbera oftest en relativt syrlig sag. Den var ikke særlig kraftig, lidt tynd og lys i det og kunne oven i købet være let perlende. Den bar præg af at være fremstillet med store høstudbytter for øje. Et andet problem var, at man ikke havde så meget styr på den såkaldte “malo-laktiske gæring”(omdannelse af den relativt sure æblesyre til den mildere mælkesyre), som stort set al rødvin idag gennemgår. Denne proces går lettere igang, hvis temperaturen hæves, hvilket man ikke var opmærksom på tidligere. Man lod blot tingene gå sin naturlige gang, og vinen blev relativt hurtigt hældt på flasker – nogle gange før den var helt færdiggæret.

Indenfor de sidste 20 år har kvaliteten af barberavinene taget et kvantespring. Omhu i marken, først og fremmest reduktion af udbyttet ved hjælp af “grøn høst” ( man fjerner primo august måned fuldgode klaser fra vinstokkene for således at øge koncentrationen i de resterende klaser inden høsten). Temperaturstyring under gæringen. Længere lagring med varierende anvendelse af egefad. Moderat fadlagring har vist sig i mange tilfælde at være gavnligt for barbera vine. Fadene blødgør barberas syre en smule samtidig med at der tilføres lidt af den tannin, som barbera er fattig på. Altsammen tiltag som har hævet kvaliteten betydeligt og bragt barberavinene op i en liga hvor den kan konkurere med de bedste.

I 1970 blev der givet DOC status til 3 forskellige områder i Piemonte, for fremstilling af Barbera-vine. (DOC = Denominazione d’Origine Controllato. Svarer til det franske AC = Apellation Controllé)
Monferrato (Barbera del Monferrato), Asti (Barbera d’Asti) og Alba (Barbera d’Alba.)

I 2008 blev Barbera d’Asti og Barbera del Monferrato superiore, ophøjet til den endnu finere klassifikation, DOCG. (DOCG = Denominazione d’Origine Controllato e Garantito)

Vi har valgt at koncentrere os om Asti området. Asti er en del af det lidt større Monferrato område. Vinene fra Asti adskiller sig fra Monferrato vinene ved generelt at være af højere kvalitet. Der er strengere regler for udbytte, alkoholprocent og lagringstider.
I Asti er det barbera som er hoveddruen, hvorfor barbera dyrkes på de bedste placeringer i modsætning til i Alba hvor man producerer de mere presticiøse og kostbare Barbaresco- og Barolovine, og hvor nebbiolo-druen derfor har førsteprioritet. Mange vil sige, at Barbera i højere grad viser sin sande karakter i vinene fra Asti. Dermed være ikke sagt at Barbera d’Alba er dårlig vin – på ingen måde, men den har en lidt anden karakter. Lidt mørkere, måske mere “international” i stilen.

Ikke fadlagret Barbera er en ukompliceret vin som madmæssigt kan anvendes i mange sammenhænge hvor der kræves en vis syre, men ikke for megen garvesyre. Pasta og risotto er oplagt. Antipasti med pølse og charcuterie, kolde anretninger, lyst fjerkræ og ikke for kraftige oste går fint. de barriqerede luxusbarberaer klarer de fleste kødretter.

Vi har taget 8 forskellige Barbera d’Asti vine hjem fra 5 forskellige producenter i de 2 kommuner Agliano Terme og Mombercelli. Det er et område, som vi kender særdeles godt, og som er karakteriseret ved et ret kuperet landskab med en jordbund rig på kalk og mergel. Det er et område, som giver særdeles gode vækstbetingelser for vin.
Vinene er meget repræsentative for druen og viser nogle af de forskellige udtryk barberavinene fra Asti kan have.

Er du over 18 år? Denne hjemmeside kræver at du er over 18 år.