Barbera
Barbera er den mest udbredte drue i Piemonte, idet den udgør mere end halvdelen af hele vinarealet i regionen. Druen menes at have sin oprindelse i Monferrato området, hvor man har optegnelser om druens anvendelse helt tilbage fra det 13. århundrede. I Katedralen i Casale Monferrato er der fundet dokumenter omhandlende lejekontrakter på vinmarker fra perioden 1246-1277. Markerne kunne lejes, såfremt de blev tilplantet med “de bonis vitibus barbexinis”. Senere – i 1799 omtales barbera af Conte Nuvolone som værende i “den højeste kategori af blå sorter”. Efter sangiovese er det den næstmest udbredte drue, når man ser på hele Italien. Barbera udmærker sig ved at være relativt nem at dyrke. Giver ofte store udbytter og er ikke specielt kræsen i forhold til placering. Druen er af natur rig på frugtsyre og fattig på tannin (garvesyre) Indenfor de sidste 20 år har kvaliteten af barberavinene taget et kvantespring. Omhu i marken, først og fremmest reduktion af udbyttet ved hjælp af “grøn høst” ( man fjerner primo august måned fuldgode klaser fra vinstokkene for således at øge koncentrationen i de resterende klaser inden høsten). Temperaturstyring under gæringen. Længere lagring med varierende anvendelse af egefad. Moderat fadlagring har vist sig i mange tilfælde at være gavnligt for barbera vine. Fadene blødgør barberas syre en smule samtidig med at der tilføres lidt af den tannin, som barbera er fattig på. Altsammen tiltag som har hævet kvaliteten betydeligt og bragt barberavinene op i en liga hvor den kan konkurere med de bedste. I 1970 blev der givet DOC status til 3 forskellige områder i Piemonte, for fremstilling af Barbera-vine. (DOC = Denominazione d’Origine Controllato. Svarer til det franske AC = Apellation Controllé) I 2008 blev Barbera d’Asti og Barbera del Monferrato superiore, ophøjet til den endnu finere klassifikation, DOCG. (DOCG = Denominazione d’Origine Controllato e Garantito) Vi har valgt at koncentrere os om Asti området. Asti er en del af det lidt større Monferrato område. Vinene fra Asti adskiller sig fra Monferrato vinene ved generelt at være af højere kvalitet. Der er strengere regler for udbytte, alkoholprocent og lagringstider. Ikke fadlagret Barbera er en ukompliceret vin som madmæssigt kan anvendes i mange sammenhænge hvor der kræves en vis syre, men ikke for megen garvesyre. Pasta og risotto er oplagt. Antipasti med pølse og charcuterie, kolde anretninger, lyst fjerkræ og ikke for kraftige oste går fint. de barriqerede luxusbarberaer klarer de fleste kødretter. Vi har taget 8 forskellige Barbera d’Asti vine hjem fra 5 forskellige producenter i de 2 kommuner Agliano Terme og Mombercelli. Det er et område, som vi kender særdeles godt, og som er karakteriseret ved et ret kuperet landskab med en jordbund rig på kalk og mergel. Det er et område, som giver særdeles gode vækstbetingelser for vin. |